ARBEIDSDESKUNDIG ONDERZOEK

Een Arbeidsdeskundige beweegt zich binnen de driehoek: mens, arbeid en inkomen. Wanneer u een zieke medewerker heeft, komt er een moment dat u als werkgever moet laten onderzoeken of de medewerker terug kan keren in zijn functie. Dit kan ook al vroeg in het verzuimtraject duidelijk zijn. Ik kan voor u dit arbeidsdeskundig onderzoek uitvoeren en u adviseren, waarbij ik kijk naar de beste opties voor uw organisatie en voor uw medewerker.

Een arbeidsdeskundig onderzoek maakt onderdeel uit van de Wet Verbetering Poortwachter, die u als werkgever moet volgen bij een zieke medewerker. Doel van zo’n traject is te voorkomen dat uw medewerker – gedeeltelijk – onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) komt te vallen.

Het beste moment voor een arbeidsdeskundig onderzoek
Gewoonlijk wordt geadviseerd om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te voeren wanneer uw medewerker bijna een jaar ziek is. In veel gevallen is echter al eerder duidelijk welke – blijvende – beperkingen uw medewerker heeft door zijn ziekte. Om de ziekteperiode zo kort mogelijk en zo snel mogelijk met re-integratie te kunnen beginnen, doe ik het arbeidsdeskundig onderzoek graag eerder.

De aanpak van een arbeidsdeskundig onderzoek
Een arbeidsdeskundig onderzoek begint bij de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) die is opgesteld door een bedrijfsarts. Daarna verzamel ik informatie over de functie van de medewerker, uw organisatie en de mogelijkheden binnen uw organisatie. Dit doet ik door het voeren van gesprekken met u en uw medewerker en eventueel een werkplekbezoek. Ook is er gedurende het arbeidsdeskundig onderzoek – met toestemming van de medewerker – overleg met andere betrokkenen, zoals de bedrijfsarts. Dit geeft inzicht over de beperkingen van de medewerker en de prognose voor de toekomst. Alle gekregen informatie leidt tot het advies dat ik vastleg in een arbeidsdeskundige rapportage.

Advies op basis van arbeidsdeskundig onderzoek
Het advies in een arbeidsdeskundig onderzoek omvat de mogelijkheden om terug te keren in de eigen functie, het overstappen naar een ander functie binnen uw bedrijf of het advies om te starten met een tweede spoor traject met als doel de medewerker naar een baan buiten uw organisatie te begeleiden.

Gesprekken met u en uw medewerker
In de gesprekken met u als werkgever en met de medewerker gaat het onder meer over de re-integratie tot dat moment, de verzuimgeschiedenis van de medewerker, de functie inhoud en belastende aspecten in het werk. Ook vraag ik u naar de organisatiestructuur, interne functies en vacatures en hoor ik graag uw visie op re-integratie. In het gesprek met de medewerker vraag ik dieper door op onder andere de onderwerpen: opleidingen, werkervaring en overige vaardigheden van de medewerker. Daarnaast geeft ook de medewerker zijn/haar visie op het wel of niet kunnen terugkeren in het eigen – aangepaste – werk of elders.

Heeft u een arbeidsdeskundig vraagstuk? Dan bent u bij mij aan het juiste adres.